W dzisiejszej różnorodności wyboru, łatwo jest kupić młynek kuchenny pasujący do Twojego projektu kuchni. Stylowy, metalowy młynek doskonale sprawdzi się w kuchni high-tech, a drewniany lub ceramiczny młynek będzie świetnie wyglądał na półkach w prowincjonalnej kuchni.
Uniwersalność młynków do przypraw
A co do kształtu młynka do pieprzu i soli, to zależy on od przeznaczenia i oczywiście od gustu użytkownika.
Aby młynek był uniwersalny i łatwy w użyciu, konstrukcja młyna jest wykonana w formie cylindra, kolby. Ale w dzisiejszych czasach innowacyjnych rozwiązań projektowych, ich kształt może być bardzo oryginalny – w formie sześcianu, drzewa, butelki, lalki, ludzkich rąk i nosa, postaci zwierząt i owadów.
W droższych i lepszych jakościowo młynkach do przypraw tryb mielenia jest regulowany automatycznie. W przypadku młynków ręcznych trzeba poluzować i dokręcić śrubę na pokrywie lub na uchwycie. W przypadku tych elektrycznych, regulacja jest łatwiejsza, za pomocą kółka na spodzie żarówki samego urządzenia. Profesjonalnego młynka do pieprzu nie najdziemy w pierwszym lepszym sklepie, dlatego warto zapoznać się z internetowym sklepem Technika https://sklep.technica.pl/mlynki-do-pieprzu oferującym wyłącznie profesjonalny sprzęt.
Materiał i kształt młynka do przypraw
Jednym z ważnych elementów w konstrukcji młynków do przypraw są kamienie młyńskie. Mechanizm taki wykonany jest z ceramiki, tworzywa sztucznego i stali nierdzewnej.
Kamienie młyńskie z tworzywa sztucznego, które są bardzo nietrwałe, stosuje się w młynkach nisko cenowych, jak również w gotowych młynkach z mieszankami pieprzu, soli lub przypraw. Mechanizm takich akcesoriów jest przeznaczony do jednorazowego użytku. Z kolei ceramiczne kamienie młyńskie są bardziej trwałe, odporne na ścieranie i wytrzymują do 5-6 lat. Mechanizm ze stali nierdzewnej będzie dobrze służył w kuchni przez ponad 7-10 lat i będzie w stanie zmielić przyprawy o dowolnej gęstości i twardości.
Warto zaznaczyć, że dla wyższej jakości mielenia należy zakupić młynek do pieprzu, którego kamienie młyńskie posiadają dwa rzędy zębów.
Aby zmielić np. gruboziarnistą sól himalajską, trzeba użyć młynka z mocnym kamieniem młyńskim, który ma mocne zęby. Jeśli chcemy mielić nie tylko sól, ale także np. pieprz, kminek, kardamon czy kolendrę, warto użyć kilku młynków lub podwójnych młynków do przypraw z dwoma mechanizmami.
Najnowsze komentarze