Tajemniczo brzmiący ksylitol to nic innego jak naturalny środek do słodzenia otrzymywany z kory brzozy. Dzięki swoim właściwościom nie tylko wygląda, ale i smakuje jak tradycyjny cukier, jednak warto pamiętać, że ma on aż o 40% mniej kalorii. Doskonale sprawdza się jako słodzik dla osób zmagających się z cukrzycą lub dolegliwościami trawiennymi. Jakie jeszcze zalety można mu przypisać i z czym go najlepiej łączyć?
Główne właściwości ksylitolu
Ksylitol jest naturalnym składnikiem słodzącym wielu owoców oraz warzyw, występuje m.in. w malinach, truskawkach czy kalafiorze. Dzięki temu jest stosunkowo łatwo przyswajalny i nie powoduje dodatkowych dolegliwości ze strony układu trawiennego. Mogą go stosować nawet cukrzycy! Według specjalistów przejawia funkcję prebiotyczną, wspierającą działanie mikroflory jelit i przyczynia się do wzrostu jej odporności. Warto mieć na uwadze również to, że ksylitol przeciwdziała powstawaniu płytki nazębnej oraz nie przyczynia się do powstawania próchnicy. Jest to szczególnie istotne dla tych osób, które na co dzień borykają się z problemami z uzębieniem i potrzebują zdrowego zamiennika dla tradycyjnego cukru.
Stosowanie ksylitolu
Jako że produkt ten jest środkiem słodzącym, można go z powodzeniem stosować do doprawiania kawy, herbaty, jak również do tworzenia własnych przetworów owocowych oraz pieczenia (z wykluczeniem ciasta drożdżowego). Doskonale sprawdza się w klasycznych szarlotkach z jabłkami, czekoladowych muffinkach z dodatkiem owoców oraz w deserach fit z mąki jaglanej oraz ryżowej.
Najnowsze komentarze