Na wigilijnym stole nie może zabraknąć podstawowych potraw takich jak barszcz z uszkami, smażony karp czy sałatka jarzynowa. W wielu domach popularnością cieszy się również przystawka w postaci marynowanych śledzi w sosie musztardowym. To apetyczne danie, które zaskarbi serca wszystkich gości oraz domowników. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a na dodatek nie wymaga zakupu wielu składników. Jak przyrządzić śledzie w sosie musztardowym? Z czym i podczas jakich okazji warto je podawać?
Potrzebne składniki
Do wykonania marynaty należy zaopatrzyć się w:
- 4 filety śledzi w oleju,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- 1 łyżeczkę musztardy miodowej,
- 1 łyżkę majonezu,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- cebulę,
- pieprz.
W zależności od preferencji smakowych w przepisie można wykorzystać inną ilość musztardy odpowiadającą indywidualnym potrzebom. Wiele osób do śledzi w sosie musztardowym dodaje również przyprawę curry, by nabrały one wyrazistego charakteru oraz efektownego koloru. Wówczas do marynaty wystarczy wsypać 2 łyżeczki curry.
Przygotowanie śledzi
Filety należy wyjąć z zalewy i delikatnie odsączyć, najlepiej papierem ręcznikowym. Śledzie można pokroić w kosteczkę lub zostawić w formie plastrów. Cebulę trzeba obrać i drobno poszatkować. Następnie należy zabrać się za przyrządzenie marynaty. Do naczynia dodaje się musztardę, śmietanę, majonez, a także cebulę i pieprz. Do całości należy wrzucić śledzie i wszystko porządnie wymieszać. Tak wykonaną marynatę przekłada się do oczyszczonego słoiczka, zamyka go i ustawia w lodówce na przynajmniej kilka godzin. Po otwarciu śledzie można od razu podawać na stół. Warto je skosztować w ciągu 4 dni.
Propozycja podania
Śledź w sosie musztardowym to lekkie i delikatne danie, które warto podawać z dekoracją w postaci ziaren gorczycy. Szczególnym uznaniem cieszy się połączenie ich smaku wraz z kiszonymi ogórkami. Ta przystawka sprawdzi się nie tylko podczas wigilijnej wieczerzy. Jest ona również doskonałą propozycją na spotkania z rodziną oraz znajomymi, a nawet ważne uroczystości takie jak urodziny czy imieniny najbliższej osoby. To potrawa, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom tradycyjnych smaków.
Najnowsze komentarze