Blog z kuchnią na okrągło

Przepis na śledzie w śmietanie z jabłkiem

Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłek to mimo upływu wielu lat tradycyjne danie kuchni polskiej, które nie straciło na popularności. Wręcz przeciwnie: zapewne dobrze wiesz, że wciąż jest ono bardzo popularne w okresie świątecznym oraz na wszelkiego rodzaju uroczystościach rodzinnych. Jest to pyszne i pożywne danie, które można z łatwością przygotować w domu. Poniżej znajdziesz przepis na śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka.

Przepis na śledzie w śmietanie – składniki

Składniki:

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 500g filetów śledziowych,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 jabłka,
  • olej do smażenia.

Zaopatrzenie się we wszystkie niezbędne składniki to bardzo ważny krok, jeśli Twoim celem jest przygotowanie tej tradycyjnej, smacznej potrawy. Oczywiście, zapewne zdajesz sobie sprawę z faktu, że jeśli już to zrobiłeś, to za Tobą jest dopiero połowa drogi.

śledzie w śmietanie

Przygotowanie śledzi w śmietanie:

Oprócz tego musisz jeszcze odpowiednio użyć wyżej wymienionych składników:

  • Filety śledziowe opłucz, następnie zaś osusz oraz okrój na kawałki o średniej wielkości.
  • Cebulę pokrój w piórka.
  • Jabłka pokrój na kawałki.
  • Rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Dodaj jabłka i smaż przez około 3-4 minuty.
  • Na patelni umieść pokrojone filety śledziowe i smaż przez około 5-10 minut.
  • W misce wymieszaj kwaśną śmietanę, majonez, musztardę i miód. Dopraw solą i pieprzem.
  • Gotowe śledzie zmieszane z jabłkiem przełóż na półmisek i polej sosem śmietanowym.
  • Włóż na min. godzinę do lodówki.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem to danie, które w zależności od Twoich preferencji możesz z powodzeniem podawać jako przystawkę lub dodatek do obiadu. Bądź jako danie główne. Jeśli chcesz, możesz dodać do niego również koper kapustę kiszoną. Takie połączenie to smaczne i sycące danie, które z pewnością zasmakuje każdemu.