Właściwe przechowywanie żywności sprawia wielu osobom spore trudności. Wystarczy dosłownie chwila, aby doszło do jej zepsucia się. Oczywiście rozwiązaniem tego problemu może być lodówka, lecz nawet i to nie zawsze daje pełną gwarancję. Zdecydowanie najlepiej w takim wypadku sięgnąć po prostu po pakowarkę próżniową z miejsc jak Gastropuls.pl
W jaki sposób działa pakowarka próżniowa?
Jest to urządzenie, którego zasada działania jest niezwykle prosta. Sprzęt ten wykonuje tak właściwie tylko dwie czynności, czyli najpierw odsysa powietrze z torebki, w której znajduje się jedzenie, a następnie zgrzewa jej krawędź. W efekcie tego w środku torebki panują hermetyczne warunki.
Co to konkretnie daje? Jedzenie, które nie ma kontaktu z powietrzem, zdecydowanie wolniej się psuje. Oznacza to, że jeśli będzie ono przechowywane w próżni, to będzie je można zjeść nawet po kilku tygodniach od jego przygotowania. Żadna lodówka nie daje takich możliwości.
Jakie są popularne typy zgrzewarek?
Oczywiście rynek obfituje w różne rozwiązania technologiczne, więc siłą rzeczy wybierać można spośród kilku odmian tego urządzenia. Dlatego też warto poznać ich najważniejsze cechy, aby wybór był świadomy i idealnie dopasowany do faktycznych potrzeb.
Najpopularniejszym modelem pakowarki próżniowej jest oczywiście wersja domowa, która cieszy się wielkim uznaniem wśród amatorów. Jest to tak zwana odmiana listwowa, która pomimo małego rozmiaru i dość niskiej ceny realizuje to, do czego została kupiona – zamyka próżniowo jedzenie. Jest to więc idealny domowy sprzęt dla niewymagających, którym posługiwać się może praktycznie każdy.
Druga odmiana, czyli komorowa, to profesjonalna wysokiej klasy maszyna, która wykorzystywana jest powszechnie w przemyśle spożywczym. Jest droga, duża, a także bardzo głośna podczas pracy.
Najważniejsze cechy dobrej pakowarki próżniowej
Jak zatem bez trudu można zauważyć, do domowego zastosowania powinno się kupować pakowarki listwowe. Jakie są kluczowe parametry techniczne takiego urządzenia i którym powinno się bliżej przyjrzeć?
Najważniejsza w tym wypadku jest oczywiście moc pakowarki, ponieważ to od niej zależy szybkość odsysania powietrza i zgrzewania torebki. Przyjmuje się, że powinna ona wynosić około 150 W.
Kolejną bardzo ważną cechą jest liczba wykonywanych zgrzewów, a także ich szerokość. Jest to bardzo istotne, ponieważ zależy od tego szczelność zapakowania. Oczywiście im większa torba, tym zamknięcie musi być również większe.
Bardzo przydatną informacją jest wysokość ciśnienia wytwarzanego przez pompę próżniową. W tym wypadku nie powinno się kupować zgrzewarek o ciśnieniu mniejszym niż 0,60 bar. Oczywiście urządzenia o wyższej wartości tego parametru jak najbardziej mogą być używane również w domowych warunkach. Wiedzieć jednak trzeba, że zwykle są nieco droższe.
Ostatnią bardzo ważną funkcją jest wybór szybkości odsysania powietrza. Wiedzieć bowiem trzeba, że zbyt szybkie uzyskanie próżni może uszkodzić delikatniejsze pokarmy. Dobrze by więc było, jeśli pakowarka miałaby dwa tryby szybkości.
Najnowsze komentarze