Szafy do chłodzenia produktów spożywczych to podstawowe wyposażenie lokali gastronomicznych, zatem na co zwrócić uwagę przy wyborze takiego sprzętu?
Jaką pojemność wybrać?
Pierwszą kwestią, jaką trzeba uwzględnić przy zakupach urządzeń chłodniczych dla gastronomii, będzie ich pojemność, która z kolei powiązana jest z innym ważnym parametrem, a mianowicie z ich wymiarami – w gastronomii głównie używa się wysokich szaf, które dostępne są w wariantach jednodrzwiowym oraz dwudrzwiowym, natomiast dostępne są również modele niższe, w tym podblatowe, które mogą świetnie sprawdzić się w barach.
Pojemność urządzenia chłodniczego należy koniecznie dobrać w zależności od własnych potrzeb, czyli od tego, co dokładnie planuje się w nim przechowywać, na przykład w większych lokalach kluczowe będzie wybranie większych urządzeń, aby można było łatwiej zmagazynować w nich potrzebne produkty, natomiast w mniejszych można zdecydować się na szafy o niższej pojemności.
Drzwi – przeszklone czy nie?
Kolejną ważną kwestią, gdy wybierana jest szafa chłodnicza z https://www.gastropuls.pl/szafy-chlodnicze do lokalu gastronomicznego, będzie konstrukcja jej drzwi, a dokładnie to, czy są one przeszklone, czy też mają pełną konstrukcję bez przeszklenia, ponieważ przeszklone szafy pozwalają na łatwiejsze sprawdzenie wnętrza urządzenia bez potrzeby jego otwierania, a także doskonale nadają się one do ekspozycji produktów, gdy ustawione będą na sali dla klientów, natomiast te bez przeszklenia z kolei są tańsze i dobrze sprawdzą się na zapleczu.
Jakie wyposażenie wewnętrzne będzie odpowiednie?
Szafy gastronomiczne chłodnicze mogą mieć różne wyposażenie wewnętrzne, na które również warto zwrócić uwagę przy podejmowaniu decyzji o ich zakupie.
Sprzęt ten może być wyposażony w różne rodzaje półek, na przykład wykonane ze szkła hartowanego, ruszty z drutu albo półki z żywicy epoksydowej, przy czym warto zwrócić uwagę na to, jaką mają one nośność, a także należy sprawdzić, czy półki mogą być regulowane, dzięki czemu można dostosować ich wysokość do konkretnych potrzeb, a ponadto standardem jest oświetlenie wewnętrzne, przy czym najlepiej, aby było to energooszczędne oświetlenie LED, które nie pobiera dużej ilości prądu i ma bardzo długą żywotność.
Jakie parametry techniczne sprawdzić?
Dobierając właściwą szafę do chłodzenia, warto sprawdzić, jaką ma ona klasę efektywności energetycznej, co przekłada się na koszty jej eksploatacji, a także warto sprawdzić, jaki rodzaj czynnika chłodzącego zastosowano w urządzeniu, aby zdecydować się na model, który będzie przyjazny dla natury i przy tym energooszczędny.
Czy estetyka ma znaczenie?
Pod koniec warto również wspomnieć o kwestii estetyki, ponieważ w przypadku wyposażenia gastronomicznego również ma ona duże znaczenie, szczególnie wtedy, gdy urządzenie będzie prezentowane klientom w lokalu – producenci oferują szafy chłodzące w różnych wariantach wzorniczych, między innymi białe, czarne oraz stalowe inox, dlatego można dopasować je do wnętrza lokalu pod względem ich kolorystyki, aby uzyskać atrakcyjnie wyglądającą przestrzeń.
Uwzględniając zaprezentowane powyżej czynniki, można dobrać takie urządzenia chłodnicze dla gastronomii, które będą doskonale nadawały się do profesjonalnego użytku i będą mogły posłużyć na długi czas!
Najnowsze komentarze