Blog z kuchnią na okrągło

Kocioł warzelny – jaki rodzaj wybrać?

Kotły warzelne są na szeroką skalę stosowane w gastronomii. To urządzenia niezawodne, które służą głównie do przygotowywania i podgrzewania płynnych potraw, czy też produkcji mięs i wędlin. Większość urządzeń składa się z izolacji, sterowników do kontroli temperatury i komory warzelnej. W komorze kotła dochodzi do równomiernego rozłożenia ciepła, dzięki czemu produkty są podgrzewane równomiernie. Plusem jest zniwelowanie ryzyka przypalenia.

Kocioł warzelny – rodzaje

Podczas wyboru urządzenia warto mieć na uwadze to, czy pokrywa i komora są odpowiednio izolowane. To minimalizuje ryzyko poparzenia podczas pracy. Sterowniki umożliwiają stałą kontrolę temperatury w komorze – użytkownik może ją zmienić w trakcie gotowania. Kotły warzelne dzielimy na:

  • Parowe – są podgrzewane parą technologiczną, która wytwarzana jest w specjalnej komorze. Przedostaje się do ona do docelowego miejsca dzięki przestrzeni grzejnej. W przemyśle gastronomicznym takie urządzenie jest często wybierane.
  • Gazowe – za nie zapłacimy nieco więcej. Plusem jest generowanie najniższych kosztów eksploatacji, co wiąże się też z niską ceną gazu. W tym wypadku konieczne jest zainstalowanie efektywnego systemu wentylacji, który odprowadza spaliny.
  • Elektryczne – cechują się atrakcyjną ceną. Wymagają dostawy energii elektrycznej o dużej mocy.

Jak widać, oferta producentów jest niezwykle szeroka. Proces doboru warto uwarunkować swoimi oczekiwaniami.

kocioł warzelny

Gdzie zakupić kocioł warzelny?

Kocioł warzelny można z łatwością zakupić w internetowym sklepie. To spore ułatwienie dla każdego klienta, który chce szybko i wygodnie dokonać zakupu. Urządzenie powinno bazować na doskonałej jakości i atrakcyjnej cenie. Postawmy na znaną markę, co da nam pewność niezawodnego działania kotła warzelnego w lokalu gastronomicznym przez długi czas.