Wino to specyficzny trunek, który powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach nawet po zabutelkowaniu i zakorkowaniu. Wahania temperatur, zbyt niska wilgotność czy styczność ze światłem mogą w znaczący sposób wpłynąć na smak i żywotność wina, dlatego każda restauracja, kawiarnia czy bar muszą zaopatrzyć się w gastronomiczną lodówkę na wino.
Chłodziarka na wino – kiedy się przydaje?
Jest wiele rodzajów win, które zabutelkowane cały czas dojrzewają. Aby uzyskały one najlepszy smak i aromat, muszą być przechowywane w chłodziarce, w której panuje stała temperatura, wilgotność i ciemnia. Gastronomiczna lodówka na wino przyda się w każdym miejscu, w którym serwowane są wina. Dostępne są modele o różnej wielkości, lodówki jedno-, dwu- i wielostrefowe. Można kupić chłodziarkę z przeszkloną witryną lub z półką reprezentacyjną. Na smak i aromat wina oddziałują także wszelkie drgania, dlatego profesjonalna chłodziarka do wina w pełni chroni każdą butelkę wraz z jej zawartością.
Jak należy przechowywać wino?
Wina dojrzewające powinny przede wszystkim być w temperaturze 12 stopni, dlatego niezbędne jest trzymanie ich w lodówce. Jednak zwykła lodówka nie umożliwia zapewnienia wilgotności na poziomie od 50 do 75% i czystego bezwonnego powietrza. Gastronomiczna lodówka na wino jest wyposażona w filtr węglowy, który eliminuje zapachy, zapewnia optymalną wentylację oraz reguluje poziom wilgotności. Butelki powinny być przechowywane poziomo z etykietą skierowaną do góry. Należy pamiętać, że w tej pozycji korek ma cały czas styczność z winem, co zapobiega jego wyschnięciu. Oczywiście bardzo ważne jest utrzymanie wina z dala od światła słonecznego. Przeszklone chłodziarki do wina wyposażone są w szkło odporne na działanie promieni UV, a wewnątrz nie stosuje się oświetlenia, jakie można spotkać w zwykłych lodówkach.
Najnowsze komentarze