Ciasta z cukierni, choć pyszne, nigdy nie będą w stanie dorównać ciastom przygotowywanym w domu. Wbrew pozorom nie trzeba wiele, aby zacząć piec – wystarczy prosty przepis, a także dobrej jakości blachy do pieczenia. W które warto się wyposażyć?
Blachy do pieczenia, których nie może zabraknąć w kuchni
Najpopularniejsze blachy do pieczenia https://nettrading.pl/blachy-do-pieczenia to takie, w których można przygotować ciasto ucierane typu babka (mowa o keksówce), okrągłe tortownice (idealnie sprawdzą się do biszkoptu) czy prostokątne blaszki większych rozmiarów.
Jak się okazuje, dużą popularnością cieszą się również blachy na muffinki, dzięki którym można przygotować babeczki zarówno słodkie, jak i wytrawne. Warto zainwestować w blachę do pieczenia kształcie choinki lub zajączka, które idealnie sprawdzą się w okresie świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy, sprawiając przy tym szczególną radość dzieciom.
Przed zakupem blachy, warto zorientować się, czy dany model jest odpowiedni dla konkretnego piekarnika. Zazwyczaj producenci piekarników zamieszczają w instrukcji adnotację dotyczącą tego, jakie blachy polecają do pieczenia (chodzi o rodzaj, a nie o markę).
Blacha do pieczenie jedno- czy wielorazowa?
Jednorazowe blachy do pieczenia do nic innego, jak aluminiowe foremki, które można kupić za grosze. Sprawdzą się one przede wszystkim w przypadku, gdy pieczenie ciasta odbywa się raz na jakiś czas. Można w nich również przygotowywać dania wytrawne. Po upieczeniu formę można rozciąć i wyrzucić do kosza na śmieci.
Niemniej jednak, przy dużej ilości wypieków, formy jednorazowe nie są wydajne, dlatego też o wiele lepszym rozwiązaniem będzie zakup porządnych blach do pieczenia wielorazowego użytku. Sporą część z nich można myć w zmywarce, choć warto sprawdzić to jeszcze przed zakupem.
Wysokiej klasy blacha może posłużyć przez wiele lat, dlatego – choć kosztuje więcej, niż jednorazówka – przyda się w szczególności pasjonatom domowych wypieków.
Najnowsze komentarze