Blog z kuchnią na okrągło

Garnek do gotowania na parze – jak wybrać najlepszy?

Gotowanie na parze to zdecydowanie najzdrowsza metoda obróbki termicznej. Polega ona na poddawaniu wybranych produktów, najczęściej warzyw, mięsa oraz ryb obróbce termicznej poprzez ogrzewanie ich parą wodną w zamkniętym naczyniu. Sposób ten pozwala uniknąć dostarczania dodatkowych kalorii z tłuszczu i panierki oraz niezdrowych substancji wytwarzanych w wyniku procesu smażenia. Jest to idealny sposób przygotowywania posiłków nie tylko dla osób będących na diecie.

Budowa garnka do gotowania na parze

Naczynie to charakteryzuje się szczególną budową, umożliwiającą jak najefektywniejsze przyrządzanie potraw na parze. Składa się ono z najczęściej trzech elementów, choć może zdążyć się więcej. Garnek https://nettrading.pl/garnki-do-gotowanie-na-parze z wyglądu niczym nie różni się od jego tradycyjnych odpowiedników.

Nalewa się do niego wody, która w trakcie gotowania będzie zmieniała się w parę. Nad nim znajduje się sitko, na którym umieszcza się żywność. Na samej górze umiejscowiona jest pokrywka posiadająca otwór odprowadzający nadmiar pary.

Garnki do gotowania na parze – rodzaje

Do wyboru mamy kilka materiałów, z których najczęściej wykonywane są garnki przeznaczone do gotowania na parze:

  • stal nierdzewna – wybierana najczęściej, charakteryzuje się lekkością i jednocześnie trwałością, posiada dużą odporność na korozję i urazy mechaniczne, równomiernie rozprowadza ciepło, duża część wykonywanych z niej garnków wyposażona jest w nieprzywierającą powłokę, niestety może pozostawiać metaliczny posmak
  • żeliwo – jest to niezwykle trwały materiał, szybko się nagrzewa i pozostaje ciepły przez długi czas, garnki wykonane z żeliwa są dosyć drogie, jednakże mogą służyć przez długie lata
  • szkło – ich zaletą jest możliwość obserwacji, co dzieje się z potrawą w garnku z każdej perspektywy, są jednak dosyć ciężkie i podatne na stłuczenia
  • emalia – ostatnimi czasy wraca do łask, garnki emaliowane można spotkać w wielu wzorach i kolorach, ich minusem może stać się szybko nagrzewająca rączka oraz podatność na odpryski