Przeciętna czteroosobowa rodzina generuje rocznie tony odpadów. Dlatego z roku na rok ceny za wywóz odpadów są coraz wyższe i wyższe, a przepisy dotyczące segregacji odpadów coraz bardziej restrykcyjne. W wielu miejscach wprowadzono nakaz zakładania przydomowego kompostownika. Nie każdy ma miejsce lub chęci, by zakładać taki kompostownik pod oknami własnego domu. Ciekawą alternatywą dla kompostownika jest młynek koloidalny gastronomiczny.
Do czego służy młynek koloidalny gastronomiczny?
Młynek rozdrabnia resztki pożywienia pozostałe po posiłkach lub w trakcie przyrządzania tychże posiłków. Młynek montuje się pod zlewem. Jest on stosunkowo cichy w użytkowaniu, dlatego może być zamontowany nawet w kuchni w bloku. Montaż takiego urządzenia jest szybki i bezproblemowy, niewymagane są do tego żadne specjalne umiejętności techniczne czy specjalistyczny sprzęt. Dzięki zastosowaniu w swojej kuchni młynka do rozdrabiania resztek jedzenia unikamy konieczności zakładania kompostownika, zachowujemy czystość i higienę w kuchni, niwelujemy przykre zapachy związane ze składowaniem resztek z pokarmów w koszu na śmieci. Wydawać by się mogło, że młynek ma same plusy. Tak, ma ich wiele. Należy jednak pamiętać, że młynek nie poradzi sobie ze wszystkimi odpadami. Nie wolno w nim utylizować grubych kostek, większych chrząstek, torebek foliowych, elementów plastikowych i metalowych. Niedozwolone rzeczy mogą młynek uszkodzić.
https://gastronet24.pl/12815-mlynki-koloidalne-
Czym różni się młynek koloidalny gastronomiczny od młynka koloidalnego przemysłowego?
Młynek koloidalny gastronomiczny ma znacznie mniejszą moc niż młynki koloidalne przemysłowe. Dlatego wiąże się z jego użytkowaniem szereg zakazów, o których wyżej zostało wspomniane. Domowy młynek nie z każdymi resztkami sobie poradzi, szczególnie trzeba uważać na kości i chrząstki.
Najnowsze komentarze