Blog z kuchnią na okrągło

Idealny sprzęt do rozdrabniania warzyw

Wykorzystanie różnorodnych maszyn we współczesnej gastronomii jest kluczowe dla efektywnej pracy i prawidłowego działania zakładu. Maszyny pozwalają na sprawne, szybkie i dokładne wykonanie zadań, które pojedynczym osobom zajęły by ogrom czasu – tak cennego podczas pracy w kuchni. Jedną z podstawowych czynności wykonywanych codziennie w każdej restauracji jest obróbka warzyw, które stanowią składnik praktycznie każdego posiłku. Warto więc, by przedsiębiorstwo zaopatrzyło się w szatkownicę do warzyw, która znacznie podniesie efektywność jego pracy.

Czym jest szatkownica do warzyw?

Ręcznie krojenie bądź ścieranie warzyw jest zajęciach bardzo pracochłonnym, a dodatkowo naraża restaurację na dodatkowe straty surowców, jeśli nie zostanie ono wykonane poprawnie. Szatkownica jest urządzeniem, które pozwala na szybkie i bezproblemowe rozdrabniane różnorodnych surowców. Jedyne, co wystarczy zrobić, do złożyć maszynę, włożyć kawałki warzyw do odpowiedniej komory, a następnie uruchomić urządzenie i docisnąć surowiec do obracającego się talerza z ostrzami. Obsługa urządzenia jest bardzo prosta, a warzywa są ekspresowo szatkowane w równomierny sposób.

Bezpieczeństwo używania takich maszyn

Mimo że obsługa szatkownicy do warzyw nie jest skomplikowana, to pracownik, który będzie jej używał, musi zostać odpowiednio przeszkolony. Po pierwsze, tylko prawidłowe złożenie maszyny gwarantuje jej niezawodność. Nigdy nie należy składać kolejnych elementów, gdy urządzenie jest podłączone do prądu. Należy również zadbać o ustawienie produktu na równej powierzchni, tak by nie osunął się on podczas pracy. Warzywa należy zawsze wkładać do wyznaczonego otworu, gdy poprzednia partia surowca została już całkowicie poszatkowana.