Bez mrugnięcia okiem odpowiedź brzmi oczywiście! Gotowanie za pomocą garnka na parze, który pozwala na przygotowanie jak sama nazwa wskazuje jedzenia na parze, które nie traci składników odżywczych jak w przypadku gotowania czy smażenia to idealna opcja dla zapalonych miłośników zdrowego trybu życia. Ponadto jest to także niesamowita opcja dla osób będących na diecie, a to wszystko dlatego, że jedzenie przygotowane w taki sposób jest o wiele mniej kaloryczne, ale też lżejsze.
Plusy posiadania garnka na parę.
Jest dosłownie masa plusów posiadania naczynia do gotowania na parze, ale tymi najbardziej przemawiającymi do zakupu są fakty iż:
- Nie traci się cennych składników odżywczych podczas gotowania;
- Nie trzeba solić ugotowanych warzyw, gdyż para wodna wydobywa z nich sól;
- Gotowanie na parze skraca czas wykonywania posiłku aż do 70%;
- Takowe garnki do gotowania na parze są przystosowane zarówno do kuchenek gazowych jak i również płyt indukcyjnych.
Jakie są najlepsze garnki do gotowania na parze?

Za najlepsze garnki do gotowania na parze uznaje się te stworzone ze stali nierdzewnej, a to dlatego, iż naczynia z tego materiału nie są grube więc szybko się nagrzewają z drugiej jednak strony bardzo długo trzymają ciepło. Ponadto takowy garnek do gotowania na parze nie przypala się często nawet gdy został okrutnie potraktowany ogniem z kuchenki. Jednakże mimo, że to stal nierdzewna jest królową pośród materiałów do naczyń parowych to naczynia ceramiczne dorównują jej kroku. Jedną z największych wad, przez które mało osób decyduje się na zakup ceramicznego naczynia do gotowania na parze jest fakt, iż jest ono stosunkowo ciężkie, lecz doskonale sprawdzi się podczas gotowania w kuchni tradycyjnej. Jakie natomiast garnki są uznane za najgorsze? Są to definitywnie garnki stworzone z emalii, które posiadają barwną kolorystykę i niską cenę, lecz bardzo słabo sprawdzają się podczas przyrządzania posiłków, które często się w nich przypalają.
Najnowsze komentarze