Blog z kuchnią na okrągło

Czy warto kupić garnek do gotowania na parze? 

Bez mrugnięcia okiem odpowiedź brzmi oczywiście! Gotowanie za pomocą garnka na parze, który pozwala na przygotowanie jak sama nazwa wskazuje jedzenia na parze, które nie traci składników odżywczych jak w przypadku gotowania czy smażenia to idealna opcja dla zapalonych miłośników zdrowego trybu życia. Ponadto jest to także niesamowita opcja dla osób będących na diecie, a to wszystko dlatego, że jedzenie przygotowane w taki sposób jest o wiele mniej kaloryczne, ale też lżejsze. 

Plusy posiadania garnka na parę. 

Jest dosłownie masa plusów posiadania naczynia do gotowania na parze, ale tymi najbardziej przemawiającymi do zakupu są fakty iż:

  • Nie traci się cennych składników odżywczych podczas gotowania;
  • Nie trzeba solić ugotowanych warzyw, gdyż para wodna wydobywa z nich sól;
  • Gotowanie na parze skraca czas wykonywania posiłku aż do 70%;
  • Takowe garnki do gotowania na parze są przystosowane zarówno do kuchenek gazowych jak i również płyt indukcyjnych. 

Jakie są najlepsze garnki do gotowania na parze?

garnki do gotowania na parze

Za najlepsze garnki do gotowania na parze uznaje się te stworzone ze stali nierdzewnej, a to dlatego, iż naczynia z tego materiału nie są grube więc szybko się nagrzewają z drugiej jednak strony bardzo długo trzymają ciepło. Ponadto takowy garnek do gotowania na parze nie przypala się często nawet gdy został okrutnie potraktowany ogniem z kuchenki. Jednakże mimo, że to stal nierdzewna jest królową pośród materiałów do naczyń parowych to naczynia ceramiczne dorównują jej kroku. Jedną z największych wad, przez które mało osób decyduje się na zakup ceramicznego naczynia do gotowania na parze jest fakt, iż jest ono stosunkowo ciężkie, lecz doskonale sprawdzi się podczas gotowania w kuchni tradycyjnej. Jakie natomiast garnki są uznane za najgorsze? Są to definitywnie garnki stworzone z emalii, które posiadają barwną kolorystykę i niską cenę, lecz bardzo słabo sprawdzają się podczas przyrządzania posiłków, które często się w nich przypalają.