Blog z kuchnią na okrągło

Jak wykorzystać olej z krokosza barwierskiego w kuchni

Krokosz oprócz tego, że posiada swoje swoje zastosowanie np. w kosmetyce, przede wszystkim jest niezastąpioną rośliną w kuchni. Występuje pod kilkoma nazwami jak min. szafran łąkowy czy oset.

Właściwości zdrowotne krokosza
Krokosz barwierski (https://planteon.pl/zielarnia/ziola-na-wlosy/krokosz-barwierski-kwiat) jest rośliną bardzo zdrową, dlatego warto jest używać go codziennie. W oleju z tej rośliny znajduje się wiele kwasów tłuszczowych takich jak: kwas oleinowy, sterynowy, lanolinowy czy arachinowy. Olej z tej rośliny jest także bogatym źródłem witamin E oraz A. Olej już od dawna jest ceniony ze względu na swój lekko orzechowy posmak oraz delikatną strukturę.

W jaki sposób wykorzystać olej z krokosza barwierskiego w kuchni
Olej z tej rośliny może być stosowany do różnych potraw. Ze względu na to, iż jest to tłuszcz zdrowy możemy znaleźć go np. w margarynie kupowanej w sklepach ze zdrową żywnością. Świetnie też komponuje się zamiast oliwy z oliwek z każdą wymagającą tłuszczu sałatką. Jego kolor doda ciekawej barwy sosom oraz dipom. Jeżeli gotujemy potrawy na parze również możemy dodać do nich tego oleju, który sprawi, że nabiorą one aromatu oraz nie będą tak bardzo suche. Oleju z krokosza nie można natomiast używać w celu smażenia, ponieważ oprócz tego, że w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości to nawet może okazać się bardzo szkodliwy.

Niestety w Polsce olej z krokosza, jest bardzo mało znany a można go kupić przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością. Natomiast w Australii jest on bardzo powszechnym produktem, który wykorzystywany jest na co dzień.