Bemary grzewcze pochodzą z Francji, z okolic XX wieku. Ich nazwa pochodzi od francuskiego 'bain-marie’, czyli w wolnym tłumaczeniu 'kąpiel wodna’. Ściśle nawiązuje ona do budowy urządzenia, a ze względu na różne rodzaje bemarów ich system grzewczy i konstrukcja mogą się różnić. Czym jest bemar grzewczy? Jak jest skonstruowany i do czego służy? Odpowiedź znajduje się w tym tekście.
Idealna temperatura serwowanych dań – poznaj bemar kuchenny
Te doskonałe urządzenie od samego początku swego istnienia zyskało mnóstwo zwolenników i podbiło serca wielu restauratorów. W pewnym momencie wydawanie ciepłych dań podczas dużego ruchu przestało stanowić problem, a każdy gość dostawał zawsze gorącą zupę, czy aromatyczne danie główne. Temperatura serwowanych dań jest niezwykle istotna. Pierwszą kwestią jest fakt, że podniesiona temperatura eliminuje ryzyko powstawania drobnoustrojów. Potrawy stałe powinny mieć temperaturę 65 stopni, zupy 75 stopni, a napoje gorące 80 stopni. Kolejną kwestią są walory smakowe. Większość dań z reguły serwowanych na ciepło po prostu traci smak i zapach wtedy, kiedy temperatura spada i jedzenie jest wychłodzone. Zmienia się również tekstura i konsystencja dań, kiedy te podawane są w zbyt niskiej temperaturze. Bemar gastronomiczny doskonale podgrzewa i utrzymuje temperaturę potraw. To, ile stopni Celsjusza ma mieć dana potrawa, może być regulowane pokrętłami, a termostat idealnie podtrzymuje ustaloną wartość temperatury.
Konstrukcja bemarów i solidność wykonania
Najprościej mówiąc, przeznaczony do gastronomii bemar to urządzenie na kształt wanny. Posiada ona podwójne ścianki, pomiędzy którymi może być woda (jedzenie ogrzewane jest przez gorącą wodę) lub powietrze. Od góry w bemarze umieszcza się stalowe misy z jedzeniem, do których dołączone są pokrywy. U dołu jest system grzewczy, i tak w zależności od rodzaju mogą być to grzałki elektryczne bądź palniki gazowe. Bemary gastronomiczne gazowe idealnie sprawdzą się podczas imprez w plenerze, gdzie dostęp do prądu jest niemożliwy bądź ograniczony. W takich również przypadkach poleca się użycie bemarów nastawnych – trzeba je położyć na blacie, ponieważ nie mają nóg. Drugą opcją podczas imprez pod gołym niebem są bemary samojezdne – posiadają nogi na kołach. W łatwy sposób można je przemieszczać. Bemary elektryczne wolnostojące fantastycznie sprawdzą się w restauracjach, barach z jedzeniem nakładanym samodzielnie przez klientów czy hotelowych jadłodajniach. Taki bemar posiada solidną konstrukcję na nogach i zajmuje na stałe miejsce w kuchni. Posiada on również dodatkowo szafkę w jego dolnej części. Aby te wspaniałe urządzenia grzewcze mogły służyć przez długie lata i wykazywać się solidną konstrukcją, wykonane zostały z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Zapobiega to powstawaniu korozji, co znacząco przekłada się na komfort i bezpieczeństwo użytkowania.
Bemary grzewcze mogą być wszechstronnie używane. Zarówno w szpitalach do wydawania jedzenia i rozwożenia ciepłych posiłków po salach chorych, w restauracjach podczas obsługi sporej ilości gości, jak i w kuchni domowej, kiedy to potrzebujemy mieć ciepłe danie przez dłuższy czas, bemary grzewcze okażą się niezastąpione.
Najnowsze komentarze