Blog z kuchnią na okrągło

Co to jest tapioka? Oto, co musisz wiedzieć

Tapioka to nazwa, której możesz nie znać, ale prawdopodobnie spożywałeś ją wiele razy. Można ją znaleźć w takich produktach jak budyń i batoniki. Tapioka to rodzaj skrobi powszechnie występującej w żywności z regionów tropikalnych. Ma ona unikalną teksturę i wygląd, co czyni ją przydatną w niektórych przepisach. Skrobia z tapioki pochodzi z korzenia rośliny cassava. Większość ludzi zna tę skrobiową bulwę używaną do przyrządzania puddingu z tapioki lub jako bazę do puddingów takich jak lody, żelki, flan lub ciasto naleśnikowe. Istnieją inne zastosowania tapioki, takie jak stabilizowanie emulsji, a także teksturowanie żywności dla zwierząt domowych i farmaceutyków.

Do czego służy tapioka?

Tapioka może być stosowana jako środek zagęszczający w zupach, sosach, zapiekankach i gulaszach. Można ją również dodawać do napojów takich jak koktajle mleczne, smoothies i napoje alkoholowe w celu ich zagęszczenia. Roślina tapioka jest źródłem skrobi, ale także bogatym źródłem błonnika. Może być stosowany, aby pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, zwiększyć dobre bakterie w jelitach i spowolnić ruch glukozy przez układ pokarmowy.

Tapioka a skrobia tapiokowa

Podczas gdy większość ludzi zna tapiokę jako żółty korzeń rośliny cassava, substancja skrobiowa i białkowa jest produkowana przez kilka roślin z rodzaju Manihot, w tym jeden gatunek zwany Cassava. Jeśli nie słyszałeś wcześniej o manioku, możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, że nie jest to korzeń, ale raczej trawa. Podobnie jak wiele innych roślin z rodzaju Manihot, maniok jest członkiem rodziny imbirowatych. Skrobia z manioku to skrobia pozyskiwana z korzenia rośliny. Chociaż jest bardzo podobna do skrobi z tapioki, skrobia z manioku ma nieco inny smak i zapach. Skrobia z manioku jest częściej używana i jest również tańsza, dlatego często jest stosowana w produktach niższej jakości.