Blog z kuchnią na okrągło

Drewniana deska do krojenia, a jakość

Siekanie i krojenie żywności jest integralną częścią wielu czynności kuchennych. Deski do krojenia są zwykle wykonane z plastiku lub szkła, ale drewniana deska zapewnia nożowi lepszą przyczepność i zmniejsza obrażenia. Dodatkowo wybór drewnianej deski do krojenia nadaje kuchni kulinarny ton. Na przykład, deski z ciemnego drewna pasują do każdego stylu wystroju kuchni.

Materiał wykonania

Deski do krojenia są zazwyczaj wykonane z plastiku lub szkła, ale drewniana deska do krojenia zapewnia lepszą przyczepność noża i zmniejsza obrażenia. Drewniane deski do krojenia, zwykle wykonane z twardego drewna, są zarówno trwałe, jak i dekoracyjne. Możesz również łatwo zdezynfekować drewniane deski, myjąc je mydłem do naczyń i wodą. Chociaż drewniane deski są delikatne dla noży, nadal będziesz musiał regularnie czyścić deskę, aby uniknąć gromadzenia się resztek jedzenia. Dzieje się tak, ponieważ drewniane deski do krojenia mogą zatrzymać bakterie, które, jeśli nie zostaną usunięte, mogą wywołać chorobę.

  • Wybierz drewnianą deskę, która pasuje do stylu Twojej kuchni. Większość drewnianych desek do krojenia ma naturalny lub nawet wyblakły wygląd.
  • Wygląd jest oparty na słojach lub wzorze drewna; barwione drewno ma również różne kolory na całej desce.

Ciemne drewno wygląda również bardziej elegancko niż jasne deski w kolorze drewna. Dodatkowo możesz pokolorować swoją deskę na zamówienie, nakładając na nią bejcę lub wykończenie – choć ten proces musi być wykonany przez profesjonalistę i nie jest zalecany.

Dalsze rzeczy do rozważenia

Teraz, kiedy już wybrałeś swoją nową deskę do krojenia, zastanów się, jak długo będziesz jej używać. Deski powinny wytrzymać co najmniej kilka lat przy umiarkowanym użytkowaniu. Jednak mogą się szybciej psuć, jeśli są nadmiernie wilgotne lub pokryte resztkami jedzenia. Dodatkowo sprawdź u producenta, czy konstrukcja deski jest wystarczająco wytrzymała, aby wytrzymać intensywne użytkowanie bez rozerwania. Ostatecznie wybór odpowiedniej drewnianej deski do krojenia polega na rozważeniu korzyści i zagrożeń związanych z używaniem jej w kuchni.