Sosjerka to niewielkie naczynie, które może być wykorzystywane do serwowania sosów. W każdym domu powinna znaleźć się przynajmniej jedna, bo jest to naczynie, które zdecydowanie ułatwia podawanie potraw w sposób estetyczny. Kiedy może przydać się sosjerka? Kiedy warto po nią sięgnąć?
Sosjerki są niezbędne do serwowania dań pieczystych
Wiele potraw jest podawanych w taki sposób, że powinny zostać połączone z sosem tuż przed zjedzeniem. Dzięki temu potrawa wygląda świetnie i równocześnie może ona zaoferować wysokie walory smakowe. Przykładem takiej potrawy mogą być dania pieczyste. Pieczeń zwykle jest podawana z sosem osobno. Pozwala to każdemu smakoszowi na wykorzystanie takiej ilości sosu, jaka będzie najbardziej odpowiadała jego kubkom smakowym. Stąd też sosjerka porcelanowa jest niezastąpiona w dozowaniu odpowiedniej ilości sosu. Można też wykorzystywać je do polewania sałatek czy nawet dodawania śmietanki do zupy.
Sosjerki do deserów
Warto też wiedzieć, że sosjerki porcelanowe doskonale sprawdzają się także przy serwowaniu deserów. Panna cotta, lody czy nawet budyń smakują zupełnie inaczej, gdy są podane z dodatkiem sosu np. czekoladowego, karmelowego czy owocowego musu. Dodatkowe naczynie do sosu może więc okazać się niezastąpione. Z całą pewnością dzięki jego używaniu deser będzie zdecydowanie bardziej elegancki i smaczny. Dobrze jest też zwrócić uwagę na to, że sosy do deserów mogą być podawane w mniejszych sosjerkach, niż te do dań wykwintnych. Jeśli przy stole równocześnie znajduje się dużo osób, to nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po sosjerkę porcelanową w standardowym rozmiarze. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, by podczas wypełniania jej sosem nie ubrudzić zewnętrznych oraz wewnętrznych ścianek naczynia. To wyjątkowo nieestetyczne i może wręcz psuć efekt.
Najnowsze komentarze