Szampan to musujący trunek podawany do celebrowania przy wielu doniosłych uroczystościach, warto więc zaserwować go w odpowiednim naczyniu, czyli takim, który zachowa zarówno jego aromat, jak i „charakterystyczne bąbelki”.
W czym więc podawać ten ekskluzywny i „wyskokowy trunek”?
Wybór ogółu kieliszków jest bardzo duży, ale każdy z nich ma jednak inne przeznaczenie. Inny bowiem wykorzystywany jest do delektowania się białym czy czerwonym winem, inny do likierów, drinków czy wódki, a jeszcze inny do whisky lub brandy. Zgodnie z zasadą, że im gęstszy i słodki trunek, tym czara kieliszka powinna być mniejsza. Natomiast do spożywania odpowiednio schłodzonego szampana idealnie sprawdzą się, wykonane ze szkła lub kryształu, specjalne kieliszki do szampana tutaj, na wysokich nóżkach i o wąskich smukłych kształtach, bo dzięki temu nasze „bąbelki” nie ulotnią się zbyt szybko, a wypijany powoli szampan na długo zachowa swój aromat. Dodatkową przysłowiową wisienką na torcie będzie przyozdobienie brzegów kieliszka drobinkami cukru bądź truskawkami, czy malinami.
Różnorodność kształtów, wzorów i zdobień kieliszków do szampana
Wytwarzane są one najczęściej z cienkiego przeźroczystego i delikatnego szkła, ale również ze szlachetnego kryształu. Bywają także kolorowe, o jedno lub różnobarwnych i nóżkach, i czarach kieliszka. Struktura ich może być tak samo gładka jak i chropowata, a dostępnych jest też wiele kieliszków zdobionych dodatkowymi ornamentami oraz takich z wytłaczanymi różnymi wzorami. Znajdziemy i te na stabilnych wysokich, ale i te na niższych nóżkach, z czarami wąskimi i długimi, ale też te bardziej płaskie i rozłożyste. Nabyć je można zarówno pojedynczo, jak i w parach i w całych zestawach zawierających po 4, 6 i 12 sztuk.
Najnowsze komentarze