Rytuał parzenia herbaty przede wszystkim kojarzy nam się z kulturą dalekiego wschodu. Jednak jest on niezwykle ważny w każdej części świata, ponieważ to on decyduje o intensywności naparu. Imbryk do parzenia herbaty jest niezbędnym naczyniem do serwowania herbaty. Zwłaszcza kiedy na spotkanie zaprosimy więcej osób.
O tym jak podawano herbatę w XIX wieku w warszawskich domach
Imbryki na rynku angielskim pojawiły się już XVII wieku. Początkowo były one wykonane ze srebra i były niewielkich rozmiarów. Dopiero w późniejszych latach nadano im gruszkowaty kształt.
Na warszawskich stołach herbata w imbrykach była serwowana od XIX wieku. Jeśli gospodarz domu chciał podać napar na wzór angielski, podawał imbryk z filiżanką, łyżeczki, cukiernice oraz dzbanuszek na mleko. Już w XIX wieku podanie herbaty w ten sposób było oznaką klasy i świadczyło o zasadach savoir-vivre.
Imbryki wciąż są chętnie wykorzystywane do podawania herbaty
Imbryk do parzenia herbaty z pewnością jest ponadczasowym naczyniem do serwowania. Pomimo tego, że imbryki na rynku europejskim istnieją już kilka stuleci, to ich zastosowanie sprawia, że są one wciąż chętnie wykorzystywane przez gospodarzy. Podobnie jak w XIX wieku, nadal pozwalają na podanie naparu z klasą oraz na zachowanie zasad herbacianego savoir-vivre.
Większe imbryki pozwolą nam przygotować napar dla wielu osób. Nie tylko będą idealnym naczyniem do zaparzenia herbaty, ale dodatkowo pozwolą nam zachować ciepło na dłużej. Mniejszy imbryk do herbaty z pewnością będzie idealnym wyborem, aby zachować zasady herbacianego savoir-vivre. Jeśli podamy mały imbryk z filiżanką, osoba, dla której została przygotowana herbata będzie mogła sama zdecydować o tym, jaką esencję chce wypić.
Wybierz wymarzony imbryk na Nettrading.pl.
Najnowsze komentarze