Blog z kuchnią na okrągło

Ręczny czy kielichowy mikser do koktajli?

Koktajle owocowe i warzywne to istna bomba witaminowa i bez wątpienia bardzo zdrowa przekąska. Aby przygotować taki posiłek warto się zaopatrzyć w urządzenie do koktajli, które rozprawi się nawet z lodem i mrożonkami. Co zatem wybrać – blender ręczny czy kielichowy?

Blender kielichowy

Jeśli chcesz kupić mikser do koktajli, który posłuży przede wszystkim do robienia napojów, wówczas najlepszym wyborem jest model kielichowy, w sprawdzonym sklepie gastronomicznym tj. GastroPuls.

Tego typu urządzenia są najczęściej wyposażone w znacznie większą moc niż urządzenia ręczne. Poradzą sobie zatem zarówno z twardymi owocami czy warzywami, jak i z lodem czy mrożonkami. W kilka minut przygotujesz pyszny i kremowy koktajl. Blendery kielichowe są jednak stosunkowo duże, a przy tym ciężkie toteż zajmują sporo miejsca w kuchni. 

Blender ręczny

mikser do koktajli

Urządzenie tego typu jest z reguły niewielkich rozmiarów. Na ręczny mikser do koktajli można sobie więc pozwolić, gdy posiadasz:

  • małą kuchnię,
  • ograniczone miejsce w szafkach. 

Niektóre miksery do koktajli posiadają w zestawie wysoki pojemnik, w którym z łatwością można zmiksować składniki, bez obawy o ich rozchlapywanie.

Warto przy tym zauważyć, że przygotowanie smoothie za pomocą ręcznego blendera jest nieco trudniejsze niż w przypadku miksera kielichowego. W pierwszym przypadku należy przez cały czas trzymać urządzenie, dość często asekurując drugą dłonią pojemnik ze wszystkimi składnikami. Blender ręczny polecany jest zatem przede wszystkim osobom poszukującym urządzenia do miksowania kremów, zup czy pasztetów, a także sporadycznie koktajli.