Blog z kuchnią na okrągło

Czym są taborety gastronomiczne i jak ich używać?

Taborety gastronomiczne są urządzeniami bardzo wygodnymi i przydatnymi w pracy każdego zakładu gastronomicznego. Pozwalają one na przygotowywanie naprawdę dużych objętościowo ilości potraw bez nakładania zbędnego obciążenia na pracowników, które związane jest z podnoszeniem na duże wysokości ciężkich garnków i innych naczyń. Ich obsługa jest niezwykle prosta i nie różni się znacząco od zwykłej kuchenki gazowej bądź elektrycznej. Czym są takie urządzenia i jak się ich używa?

Co to są taborety gastronomiczne?

Te proste w swojej budowie urządzenia stanowią nieocenioną pomoc dla kucharzy w każdym lokalu gastronomicznym. W swojej konstrukcji są to po prostu niskie płyty, na których umieszczony został co najmniej jeden palnik gazowy lub elektryczny (na rynku znaleźć można również modele o większej liczbie palników). Ich nazwa wzięła się nie bez powodu, ponieważ stojąc na swoich czterech nogach, naprawdę wyglądem przypominają zwykły taboret. Niewielka wysokość urządzenia pozwala na umieszczanie na nim nawet bardzo wysokich i pojemnych garnków. Sprawia to, że pracownik w celu umieszczenia naczynia na palniku nie musi pokonywać drogi kilku metrów w pionie, a jedynie kilkudziesięciu centymetrów, co ma znaczenie zwłaszcza przy podnoszeniu wypełnionych po brzegi dużych garnków.

taboret gastronomiczny

Jak używać takich urządzeń?

Obsługa taboretów gastronomicznych (https://sklep.technica.pl/taborety-gastronomiczne) jest niezwykle prosta. W gruncie rzeczy jest to po prostu standardowy palnik, taki jak ten, który na co dzień każdy kucharz widzi na wierzchu zwykłej kuchenki gazowej. W celu uruchomienia urządzenia należy więc załączyć dopływ gazu do przyrządu, a następnie delikatnie przekręcić pokrętło regulacji płomienia. Wbudowany iskrownik zapali gaz, którego strumień będzie można zmieniać za pomocą wspomnianego pokrętła.