Coraz większą uwagę zwracamy na to, co jemy. Sięgamy po produkty ekologiczne (niestety są drogie), owoce i warzywa pochodzące od rolników. Wiele osób decyduje się na domowe pieczenie chleba lub przygotowanie makaronów. Dzięki specjalnym urządzeniom nie jest to trudne.
Maszynka do makaronu
Samodzielne przygotowanie domowego makaronu wymaga wyrobienia ciasta oraz jego rozwałkowania. O twardości ciasta decyduje ilość dodanych jajek, im jest ich więcej, tym makaron jest bardziej żółty, ale jednocześnie ciasto jest trudniejsze do wyrobienia i do wywałkowania. To właśnie te dwa pierwsze etapy najczęściej zniechęcają do robienia makaronu w domu. Jednak dzięki maszynce do makaronu, zadanie staje się znacznie prostsze i przyjemniejsze. Do wyboru mamy maszynki elektryczne i maszynki ręczne.
Elektryczna maszynka do makaronu
Ich cena jest większa niż maszynek ręcznych, ale też wykonują za nas więcej pracy. Dostępne są dwa rodzaje. Pierwszy to takie, które produkują makaron od początku do końca. Do pojemnika należy włożyć wszystkie produkty, mieszadło w ciągu kilku minut dokładnie je wymiesza. Następnie za pomocą podajnika ślimakowego ciasto przekazywane jest do przystawek, które tną go na odpowiednie kawałki.
Maszynka ręczna
Co prawda nie wyrabia ciasta, ale wałkuje go na odpowiednią grubość i nadaje makaronowi odpowiedni kształt. Za pomocą odpowiednich przystawek możemy przygotować wstążki, spaghetti, łazanki, ravioli lub inne pierożki. Wystarczy tylko odpowiednio ustawić maszynkę i kręcić korbką.
Najnowsze komentarze