Współcześnie nie można prowadzić lokalu gastronomicznego bez nowoczesnych akcesoriów, sprzętów oraz innych elementów wyposażenia. Z pewnością jedną z najważniejszych kwestii, która musi być szczególnie przemyślana, jest szkło barowe. Aktualnie nabyć można kilkadziesiąt różnych rodzajów szkła. Które rodzaje powinny znaleźć się w każdym lokalu? Odpowiedzi poniżej!
Odpowiednie szkło do wina
Niezależnie od rodzaju lokalu, jeżeli jest w nim serwowany alkohol, koniecznie należy wyposażyć się w kilka podstawowych rodzajów szkła do wina. Lokal powinien być w stanie zaoferować klientom przynajmniej podstawowe kieliszki do wina białego, czerwonego oraz do szampanów i wina musującego. Ze względu na obecność wina białego w lokalu należy nabyć kieliszki, które swoim kształtem przypominają tulipana o lekko rozszerzających się krawędziach.
Tego rodzaju model odznacza się również cienką nóżką. Z kolei w przypadku kieliszków do wina czerwonego mamy do czynienia ze szkłem charakteryzującym się zwężającą się ku górze czaszą oraz krótką nóżką. W przypadku win musujących oraz szampanów należy nabyć kieliszki wysokie, wąskie oraz smukłe. Oczywiście nie są to jedyne rodzaje szkła barowego. Oprócz kieliszków należy wyposażyć się w odpowiednie naczynia do piwa.
Odpowiednie szkło do piwa
W przypadku naczyń do piwa sytuacja wygląda podobnie. Aktualnie nabyć można kilkanaście rodzajów różnorodnych naczyń, aczkolwiek w przypadku niewyszukanych lokali gastronomicznych wystarczy kilka podstawowych rodzajów. Oczywiście konieczne jest wyposażenie lokalu w dużą ilość kufli oraz klasycznych szklanek do piwa.
Jednak nie powinna to być cała oferta szkła. Każdy lokal powinien być również w stanie zaoferować pokale do piwa, pękate kielichy do piwa znane jako snifter (najczęściej wykorzystywane przy wyrazistych piwach zawierających sporą ilość alkoholu jak koźlaki czy stout), czy też kieliszki do piwa znane jako tulip.
Najnowsze komentarze