Nasza świadomość odnośnie zdrowego odżywiania stale rośnie. Wybieramy produkty ekologiczne i mniej przetworzone. Sprawdzamy skład gotowych wyrobów i wybieramy te, które zawierają tylko składniki naturalne. Dla zdrowego odżywiania znaczenie mają także garnki, w których przygotowujemy posiłki. Zdecydowanie najlepsze są garnki emaliowane.
Zdrowe posiłki w garnkach emaliowanych
Emalia to rodzaj szkła, którym pokrywane są korpusy garnków wykonane ze stali lub blachy. Emalia jako jedyna powłoka garnków nie wchodzi w reakcje chemiczne z potrawami, nawet tymi kwaśnymi. Dzięki temu posiłki zachowują nie tylko swoje walory smakowe, ale przede wszystkim są zdrowe.
Garnki emaliowane zalecane są szczególnie do gotowania posiłków dla dzieci i osób cierpiących na alergię.
Jak wybrać dobry garnek emaliowany?
Garnek garnkowi nie równy. Różnią się nie tylko ceną, ale przede wszystkim jakością. I ta ostatnia jest najważniejsza. Produkt dobrej jakości służy znacznie dłużej niż tani wyrób za kilkanaście złotych.
Wybierając garnek emaliowany (np. taki) warto zwrócić uwagę do jakiego typu kuchenek jest przystosowany. Szczególną uwagę powinni zwrócić na to posiadacze kuchenek indukcyjnych.
Kolejną sprawą jest ergonomiczny kształt garnka i jego ciężar, im jest większy, tym lepiej. Garnki o grubym dnie i grubych ściankach bardzo dobrze utrzymują ciepło przygotowanych potraw.
Wielkość garnków należy dostosować do indywidualnych potrzeb. W gospodarstwie jednoosobowym lepiej sprawdzą się dwa garnki o pojemności 1 l, niż duży garnek 5 litrowy.
Najnowsze komentarze