Milk oolong to rodzaj herbaty, który wciąż jest w naszym kraju mało znany. A szkoda. Jest to jedna z odmian tego napoju, które są najbardziej cenione w ojczyźnie herbaty, czyli Chinach. Stamtąd jego popularność wywędrowała na cały świat. Na polskim rynku mleczny oolong dopiero zaczyna zajmować należne mu miejsce. Czym właściwie jest ten rodzaj herbaty i w jaki sposób powinno się go parzyć?
Oolong i mikl oolong – czym jest ta herbata?
Oolong to jedna z odmian herbaty, która jest bardzo popularna w Chinach, ale również na całym świecie. Śmiało można powiedzieć, że jest to jeden z najbardziej cenionych rodzajów herbaty. Zalicza się go zazwyczaj do rodzaju herbat czerwonych, czyli poddanych przed wysuszeniem procesowi fermentacji, który w znacznym stopniu zmienia ich smak. Wyróżnia się dwa zasadnicze typy oolonga – jaśniejszy i ciemniejszy. Herbata jaśniejsza zbliżona może być w smaku do herbaty zielonej, ciemniejsza bardziej do czarnej. Milk oolong, czyli mleczny oolong to odmiana tej herbaty, która pochodzi z Tajwanu i charakteryzuje się ciekawym, mlecznym aromatem. W handlu znaleźć można również herbaty aromatyzowane.
Jak zaparzyć herbatę milk oolong?
Herbatę taką parzy się używając dosyć dużej ilości suszu – około pięć gramów. Zalewa się go z kolei niewielką ilością gorącej wody (nie wrzątku) – około 200 mililitrów. Herbatę parzy się krótko. Po kilku sekundach jest już gotowa do picia. Tę samą herbatę parzy się kilka razy, za każdym razem nieco dłużej. Z każdym parzeniem napar staje się trochę mniej słodki a mleczny aromat znika.
Najnowsze komentarze