Szynkowar cieszy się coraz większą popularnością. Sięgają po te urządzenia nie tylko lokale gastronomiczne, ale także osoby prywatne. Praktycznie każdy z nas może za ich pomocą przygotować znakomitej jakości wędlinę czy szynkę. Jest to świetny sposób na to, aby móc zdrowiej i smaczniej się odżywiać. Nic nie jest w stanie przebić samodzielnie wykonanej kiełbasy, karkówki czy pasztetu. Ich aromat i smak są znacznie lepsze od tych gotowych, które czekają na nas na sklepowych półkach.
Z jakiego materiału wybrać szynkowar?
Obecnie mamy do wyboru wiele najróżniejszych szynkowarów, dzięki czemu każdy z nas znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Warto zwrócić uwagę na to, z jakiego materiału zostało wykonane urządzenie. Najpopularniejsze są szynkowary ze stali nierdzewnej, ale na rynku dostać można także modele aluminiowe czy też nawet wykonane z tworzywa sztucznego. Te ze stali nierdzewnej są bardzo trwałe i najbezpieczniejsze, jeśli chodzi o kontakt z żywnością. Można ich używać nawet w przypadku bardzo wysokich temperatur. Są one odporne na rdzę i uszkodzenia mechaniczne oraz na zarysowanie. Niestety szynkowar ze stali nierdzewnej nie należy do tanich. Modele aluminiowe także są bezpieczne w kontakcie z żywnością, ale nie powinno się przygotowywać w nim kwaśnych potraw. Są one mniej wytrzymałe, ale za to szybko się nagrzewają. Warto także mieć na uwadze to, że nie można ich myć w zmywarce. Jeszcze inną opcją są szynkowary plastikowe z sylikonowymi elementami. Bardzo ważne jest to, aby urządzenie posiadało odpowiednie atesty. Zaletą szynkowarów z tworzywa sztucznego jest to, że są one lekkie i szybo się nagrzewają, ale niestety są mało odporne na uszkodzenia mechaniczne.
Najnowsze komentarze