Blog z kuchnią na okrągło

Silikon nie tylko na babeczki

Ostatnimi czasy silikonowe przybory kuchenne i foremki na muffinki stały się bardzo popularne. W typowej kuchni znaleźć już możemy łopatki, szczypce, rękawice kuchenne, pędzelki i wiele innych rzeczy wykonanych z tego właśnie materiału. Nie wszyscy jednak wiedzą, że bywają również silikonowe blachy do pieczenia. Mimo iż silikonowe akcesoria kuchenne są niezwykle podatne na odkształcenia, to nadal mają wielu swoich zwolenników.

Zalety blach silikonowych do pieczenia

Brytfanna silikonowa jest niezwykle odporna na zmiany temperatur. Nie ma żadnych przeciwwskazań, by umieszczać ją w zamrażalniku czy też w kuchence mikrofalowej. Jak już wiele osób wie z doświadczenia z pieczeniem babeczek, potrawy nie przywierają do silikonu, dlatego też potrzebna jest naprawdę niewielka ilość tłuszczu do przyrządzenia jedzenia. Kolejną zaletą silikonowej brytfanny jest fakt, iż jest ona bardzo lekka, przez co łatwo ją przenosić z miejsca na miejsce. Ponadto blachy te często są produkowane z myślą o och estetycznym wyglądzie, dlatego też producenci nadają im wymyślne kształty i kolory. Możemy spotkać na przykład silikonowe naczynia do pieczenia w kształcie ryby w różnych kolorach. Warto też dodać, że ten rodzaj blach jest bezpieczny dla człowieka, ponieważ w kontakcie z żywnością nie wydziela żądnych szkodliwych substancji. Nie pochłania też zapachów, dzięki czemu nie musimy się martwić o nieprzyjemny zapach po dłuższym czasie używania. Oprócz tego czasem mogą być problemy z czyszczeniem silikonowej blachy.

powyżej – zdjęcie brytfanny z https://ostry-sklep.pl/brytfanny