Niezależnie od tego czy zrobimy zapiekankę ziemniaczaną, z makaronem czy też nawet z samymi warzywami, z całą pewnością będzie ona niezwykle smaczna. Tak to już jest z tego typu daniami. Wystarczy dodać do nich ciągnący się ser i dobrze doprawiony sos, a nie sposób jest poprzestać na małej porcji. Zapiekanka może zawierać zarówno wysokokaloryczne produkty, jak i powstać w wersji fit dla osób trzymających dietę. Jest to uniwersalne danie, którego bez wątpienia nie może zabraknąć w żadnej kuchni.
Przygotowanie dania
Jeśli znudził nam się już przepis na zapiekankę zrobioną z ziemniaków, to można zastąpić go wersją makaronową. Do tego jeszcze wystarczy dodać kurczaka i warzywa, aby móc cieszyć się niezwykle smaczną i pożywną potrawą. Z całą pewnością będzie ona smakować wszystkim domownikom. Czego zatem będziemy potrzebować do wykonania zapiekanki z makaronem i kurczakiem?
- Potrzebne składniki: 150 makaronu wstążki/świderki/kokardki, 400 g polędwiczek z kurczaka, cebula, trzy ząbki czosnku, dwie łyżki oliwy z oliwek, średniej wielkości cukinia, papryka czerwona, puszka pomidorów pokrojonych bez skórki, 150 g sera, przyprawy (oregano, curry, papryka suszona, chili, kurkuma).
Wykonanie: makaron gotujemy w wersji al dente, a w międzyczasie kroimy kurczaka w kostkę i doprawiamy. Kolejnym krokiem jest podsmażenie mięsa na oliwie i przełożenie do osobnego naczynia. Teraz można przystąpić do zeszklenia pokrojonej w kostkę cebuli na oliwie. Pod koniec należy dodać posiekanego czosnku. Do tego wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy całość przez parę minut. Następnie dodajemy do mieszanki pokrojoną w kostkę paprykę i wsypujemy przyprawy.
Całość dobrze mieszamy i jeszcze przez jakiś czas smażymy. Czas zająć się pomidorami, które w razie potrzeby doprawiamy do smaku, po czym zagotowujemy i dodajemy ugotowany wcześniej makaron wraz z mięsem. Całość przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Zapiekankę przykrywamy i pozostawiamy w piekarniku przez 20 minut, po czym wyjmujemy w celu posypania wierzchu serem i zapiekamy całość przez jeszcze pięć minut bez przykrycia.
Najnowsze komentarze