Profesjonalne piece do pizzy wykorzystywane są zarówno w lokalach z włoską kuchnią, jak i restauracjach, które oprócz pizzy oferują wiele innych dań. Dobór odpowiedniego modelu będzie miał wpływ na smak włoskich placków, chrupkość ciasta i jego aromat. Z pewnością będzie się to wiązało również z poziomem zadowolenia klientów. Zależnie od tego, czy pizza jest główną, czy jedną z wielu potraw serwowanych przez lokal, warto zdecydować się na inny rodzaj pieca. Jakie urządzenia można odnaleźć w tej kategorii i jak wybrać najlepsze do swojej restauracji?
Odpowiedni rodzaj pieca do pizzy
Najbardziej popularne modele to piece elektryczne i gazowe. Pierwsze z nich są szczególnie polecane w niewielkich lokalach. Mogą posiadać różne wymiary, a wśród nich znajdują się egzemplarze, które zajmują niewiele miejsca. Są to urządzenia łatwe w obsłudze, które mogą posiadać wiele korzystnych, dodatkowych funkcji. Dzięki możliwości ich modyfikowania i rozbudowania o dodatkowe moduły, okażą się doskonałą propozycją dla młodych, rozwijających się restauracji. Warto wspomnieć o tym, że gwarantują możliwość precyzyjnego ustawienia temperatury. Zasilane energią elektryczną, nie podlegają zmianom kaloryczności paliwa, jak modele gazowe. Dlatego też, osiągnięcia odpowiedniego poziomu wypieczenia produktu nie jest wymagające.
Gazowe modele są za to bardziej ekonomiczne. Bez problemu można znaleźć tutaj duże piece, które doskonale sprawdzą się w większych pizzeriach.
Jak wybrać odpowiedni?
Wyjątkowo cenionym przez konsumentów rozwiązaniem są piece opalane drewnem. Wymagają jednak dużej przestrzeni, a ich obsługa jest bardziej wymagająca. Odpowiednio dobrany gastronomiczny piec do pizzy powinien posiadać wielkość dopasowaną do przestrzeni i zapotrzebowania. Zaleca się oszacować, jaka ilość komór spełni wymagania lokalu.
Najnowsze komentarze